top of page

Kodėl rinktis rūšinę kavą?

Kavos klasės yra dvi: rūšinė ir komercinė. Iš vartotojo perspektyvos, pirmasis skiriamasis jų ženklas – pakuotė. Komercinė kava dažniausiai parduodama iškart sumalta ir užfasuota skardinėse, pritaikyta vartotojo patogumui. Rūšinę geriau susimalti namuose ir mėgautis šviežiu ir aromatingu kavos puodeliu.


Komercinė kava skrudinama ir pakuojama didelėse gamyklose, kurių verslo modelis – dideli pardavimai ir vardo žinomumas. Rūšinės kavos skrudintojai dažniausiai yra mažos parduotuvėlės ar kavinės. Mažos kavos parduotuvės siekiai – kokybiška kava, išskirtinis skonis ir sąžiningas atlygis ūkininkams.


Rūšinė kava yra gerokai įvairesnė už komercinę. Pastarųjų tikslas – kuo stabilesnis kavos skonis, todėl į tokį jūsų pirkinį įeis daug skirtingų kavų. Viena kavos pakuotė savyje turi ir skirtingų šalių produkciją, ir skirtingos kokybės pupeles, ir skirtingu metu skrudintą kavą.


Rūšinės kavos skrudintojai sau kelia priešingą tikslą: pabrėžti skirtingų regionų kavų skirtumus, skrudinti taip, kad išryškėtų kiekvieno jų privalumai. Kavos mėgėjas ją renkasi ne tik pagal šalį. Netgi dviejų gretimai įsikūrusių ūkių kava skiriasi savo skonio savybėmis. Taip pat dėmesys atkreipiamas į skrudinimo lygį bei pupelių rūšis. Tai yra indikacija, kokiam paruošimo būdui kavos pupelės bus tinkamiausios. Lengvo skrudinimo kava naudojama užpylimui, filtravimui, o stipraus skrudinimo kava – mokka, espresso aparatams.


Kadangi kava ilgainiui praranda savo aromatingumą ir skonio savybes, rūšinės kavos skrudintojai niekada jos nelaiko daug. Idealiu atveju ji puodelyje atsiduria po 3-14 dienų nuo skrudinimo. Šis periodas – kavos skonio pikas. Taip pat vengiama naudoti praeitų sezonų kavos pupeles, nes ilgai stovėdamos žalios jos taip pat praranda dalį savybių.


Kava priskiriama rūšinei tik tokiu atveju, jei ją taip įvertina ekspertai. Vertinimo kriterijai yra įvairūs. Rūšinė kava neturi priemaišų, jos pupelės nepažeistos pelėsio, vabzdžių ar įrenginių, jos skonis – ne tik išskirtinis, bet ir malonus geriančiajam. Kava vertinama 100 balų skalėje. Tik ta, kuri surenka bent 80, įgauna rūšinės kavos statusą. Ūkininkus toks įvertinimas įgalina atsisakyti prekiavimo kavos biržoje, kur siūloma kaina itin žema, ir pradėti bendradarbiauti su naujų skonių ieškančiais rūšinės kavos skrudintojais.


Rūšinę kavą renkasi gurmanai, lėto gyvenimo būdo propaguotojai ir tie, kuriems kavos puodelis yra ritualas. Rūšinė kava yra atsakymas tiems, kam svarbu aukšta kokybė ir socialinė atsakomybė.



Kad naujienas gautumėte pirmieji, kviečiu jas prenumeruoti: savo el.pašto adresą galite užregistruoti puslapio apačioje.

bottom of page