Nusipirkti sumaltos kavos maisto prekių parduotuvėje lengva ir pigu. Ir tiems, kuriuos tenkina tokios kavos puodelis, tikrai netrūksta pasirinkimo. Bet kodėl visgi kai kurie investuoja į kavos malūnėlius ir netgi keliasi ankščiau rytais, kad šviežiai susimaltų kavos pirmajam dienos puodeliui? Ne, ne todėl, kad jie hipsteriai ir tiesiog nori pasirodyti cool (nors gal truputį…).
Žemiau rasite 4 kavos mylėtojų argumentus, paaiškinančius tokio, kai kam keisto, elgesio priežastis.
1. Iš kavos puodelio tikitės unikalių ir delikačių poskonių
Skrudintos kavos pupelė savyje turi apie 1000 skirtingų lakiųjų aromatingų molekulių, kurios suteikia kavai išraiškingą skonį. Malant, t.y. didinant paviršiau plotą, šios molekulės pradeda sparčiai “bėgti” iš pupelės ir reaguoja su ore esančiu deguonimi. Todėl kavos skonio kompleksija labai greitai blėsta.
Praėjus 15 minučių nuo kavos sumalimo, joje lieka vos 40% „skaniųjų“ dalelių!
Kartu su šiomis dalelėms iš kavos pabėga ir CO2 (anglies dvideginis), o jis yra pagrindinis agentas, pernešantis jūsų kavos pupelių aliejus, t.y., skonį ir tekstūrą, į gėrimą. Žinoma, kavos pupelės ir taip yra labai porėtos, ir iš jų CO2 bėga nuolat. Tačiau malimas šį procesą labai paspartina.
Ir tai yra geras dalykas, jeigu sumaltą kavą iškart, dalelėms dar neišsisklaidžius ore, užpilate vandeniu. Jei šie procesai malant kavą nevyktų, ji niekada nedžiugintų mūsų savo subtiliais ir kompeksiškais poskoniais!
Daugiau apie kavoje vykstančius senėjimo procesus skaitykite čia:
<