top of page

Kodėl verta kavą malti namie?

Nusipirkti sumaltos kavos maisto prekių parduotuvėje lengva ir pigu. Ir tiems, kuriuos tenkina tokios kavos puodelis, tikrai netrūksta pasirinkimo. Bet kodėl visgi kai kurie investuoja į kavos malūnėlius ir netgi keliasi ankščiau rytais, kad šviežiai susimaltų kavos pirmajam dienos puodeliui? Ne, ne todėl, kad jie hipsteriai ir tiesiog nori pasirodyti cool (nors gal truputį…).


Žemiau rasite 4 kavos mylėtojų argumentus, paaiškinančius tokio, kai kam keisto, elgesio priežastis.


1. Iš kavos puodelio tikitės unikalių ir delikačių poskonių


Skrudintos kavos pupelė savyje turi apie 1000 skirtingų lakiųjų aromatingų molekulių, kurios suteikia kavai išraiškingą skonį. Malant, t.y. didinant paviršiau plotą, šios molekulės pradeda sparčiai “bėgti” iš pupelės ir reaguoja su ore esančiu deguonimi. Todėl kavos skonio kompleksija labai greitai blėsta.


Praėjus 15 minučių nuo kavos sumalimo, joje lieka vos 40% „skaniųjų“ dalelių!

Kartu su šiomis dalelėms iš kavos pabėga ir CO2 (anglies dvideginis), o jis yra pagrindinis agentas, pernešantis jūsų kavos pupelių aliejus, t.y., skonį ir tekstūrą, į gėrimą. Žinoma, kavos pupelės ir taip yra labai porėtos, ir iš jų CO2 bėga nuolat. Tačiau malimas šį procesą labai paspartina.


Ir tai yra geras dalykas, jeigu sumaltą kavą iškart, dalelėms dar neišsisklaidžius ore, užpilate vandeniu. Jei šie procesai malant kavą nevyktų, ji niekada nedžiugintų mūsų savo subtiliais ir kompeksiškais poskoniais!


Daugiau apie kavoje vykstančius senėjimo procesus skaitykite čia:


2. Norite kavą ruošti skirtingais matodais ar pagal skirtingus receptus


Gali būti, kad naudojate, o galbūt norėtumėte naudoti, kelis kavos paruošimo būdus. Pvz., namie turite espresso aparatą, Chemex’ą, ir mėgstate kartais kavą tiesiog užplikyti puodelyje. Jeigu perkate jau sumaltą kavą, ją tinkamai paruošti galėsite tik vienu iš šių būdų. Tuo, kuriam kava buvo sumalta. Tad kiekvienam iš receptų turėsite pirkti atskirą maltos kavos pakuotę. Namie turėdami malūnėlį, vieną ir tą pačią kavą galite degustuoti ruošdami skirtingais būdais, parinkus kiekvienam jų tinkamą kavos rupumą.


Rupumas yra kritiškai svarbus parametras, nusakantis, kaip kava pritrauks (angl. coffee extraction). Be to, eksperimentuodami su kavos rupumu galite kontroliuoti kavos skonius.


Kavos rupumo lentele jau dalinomės čia:


3. Namie nepavyksta išgauti tokio skonio, koks pavyksta baristai


Netolygus kavos rupumas gali nulemti prastą rezultatą kavos puodelyje: kartumą arba sūrumą. Taip pat netolygiai sumalus kavą sunkiau atkartoti gėrimo skonį. Netolygiai sumalti kavą galima tik 1 būdu – naudojant prastą arba kavai nepritaikytą malūnėlį. Didesni gabalėliai prisidės prie kavos vandeningumo (sunkiau pritrauks, pridės sūrumo), o per mažos smiltelės kavą nukartins.


Kai perkate jau sumaltą kavą, (beveik) niekada negalite būti tikri, kad jai smulkinti buvo naudojamas geras ir tikslus prietaisas.


4. Norite sukontroliuoti savo espresso gėrimo tirštumą ir skonį


Nėra vieno teisingo atsakymo, kaip smulkiai reikia malti kavą, kurią ruošite per aparatą. Tam įtakos turi labai daug įvairių parametrų: nuo aplinkos temperatūros ir drėgmės iki to, kiek laiko praėjo nuo kavos skrudinimo.


Turint galimybę namie susimalti kavą, atsiranda ir galimybė eksperimentuoti. O svarbiausia, tai reiškia galimybę visada gerti puikiai paruoštą kavą.




Kavos mylėtojai puikiai žino, kokie svarbūs komponentai puikiam kavos puodeliui yra jos šviežumas ir tinkamas rupumas. O jeigu skaitote šį įrašą, tikrai esate iš tų, kurie nenori tiesiog vidutinio kavos puodelio, kuris pažadintų ryte. Jūs norite puodelio, kuris įkvėptų savo kompleksiškais skoniais ir gaiviais aromatais. Ir jau žinote, ką daryti toliau!



Kad naujienas gautumėte pirmieji, kviečiu jas prenumeruoti: savo el.pašto adresą galite užregistruoti puslapio apačioje.

bottom of page