Kava skonio savybes išsaugo tik laikoma specifinėmis sąlygomis. Jų yra daug, tačiau reiktų laikytis vienos esminės taisyklės – laikyti šviežią kavą sandariai.
Prieš skrudinant, žalia kava savyje turi tiek pat CO2 dujų, kiek ir oras aplink, tačiau skrudintoje kavoje anglies dvideginis sudaro net apie 2 proc. jos svorio! Šios dujos po truputį palieka kavą. Tuo pačiu iš lėto silpsta ir jos aromatas. Jeigu kavos pupelės laikomos atvirai – šis procesas paspartinamas. Be to, pupelė dar ir oksiduojasi dėl sąlyčio su oru. Suprastėjęs kavos skonis – tai oksidacijos pasekmė, o sumenkęs jos aromatingumas – anglies dvideginio, o kartu ir lakiųjų kvapniųjų medžiagų, praradimo padarinys.
Dėl šių dviejų priežasčių dauguma maišelių, kuriuose kava parduodama, turi vienpusius vožtuvus. Jie neįleidžia į vidų deguonies, bet leidžia pasišalinti pertekliniam CO2, taip užtikrinant, kad maišelis neišsipūs nuo dujų pertekliaus. Malonus šalutinis privalumas – kavą galima pauostyti pakelį spustelėjus.
Kartu toks įpakavimas sukuria aplink kavos pupeles CO2 “pagalvę“, neleidžiančią maišelyje dar likusiam ar po atidarymo patekusiam deguoniui pasiekti pupelių. Šią „pagalvę“ prarandate, jeigu pupeles perpilate į kitą tarą.
Visgi net ir laikant kavą jos originalioje pakuotėje su vožtuvu, jos aromatingumas neišvengiamai blėsta. Skonio ir aromatų piką šviežiai skrudinta kava pasiekia per dvi savaites, o po 3 mėnesių išskirtinės kavos skonio savybės būna bebaigiančios išsivadėti.
Būtent todėl ant G‘day coffee roasters kavos pakuočių rasite rekomendaciją ją suvartoti per 2 mėnesius – laikotarpį, kurio metu pažintis su šviežia kava yra turiningiausia.
Kad naujienas gautumėte pirmieji, kviečiu jas prenumeruoti: savo el.pašto adresą galite užregistruoti puslapio apačioje.