Pirmą kartą rūšinės kavos terminas buvo panaudotas 1974-aisiais Arbatos ir kavos prekybos žurnale. Jis buvo skirtas apibūdinti aukščiausios kokybės pupeles, užaugintas specifiniuose mikroklimatuose. Šiandien rūšinės kavos statusui gauti atliekamas specialus vertinimas. Rūšinė kava – tik ta, kurią profesionalai įvertina 80-čia ar daugiau balų iš 100. Ši skalė sukurta Rūšinės kavos asociacijos (Specialty Coffee Assiciation, SCA), o pupelės vertinamos tik sertifikuotų kavos ragautojų (Q graders).
Rūšinės kavos mekomis yra laikomos Kenija, Etiopija ir Kolumbija, tačiau jas sparčiai vejasi Indija, Japonija ir kitos kavos augintojos. Siekiant užauginti kavos pupeles, priskirtinas rūšinei klasei, jos yra auginamos tik specifiniais metų laikais, geroje dirvoje ir tinkamai nurenkamos (renkamos tik prisirpusios kavos uogos), taip pat yra užtikrinamas kavos atsekamumas (žinoma, tiksliai iš kokio ūkio ji atkeliavo), kavos pupelės kruopščiai prižiūrimos visų paruošimo etapų metu.
Ragavimui kava ruošiama ją suskrudinus ir sumalus, paprasčiausiai užpilant karštu vandeniu. Vertinami tokie atributai kaip kvapas/aromatas, skonis ir poskonis, rūgštumas ir sadumas, kūnas, balansas, vientisumas, švarumas bei skonio defektai. Taip pat įvertinamas ir bendras kavos skonis. Jam balas suteikiamas už bendrą kavos patirtį, malonumą.
Galutinis balas susumuojamas iš visų atskirų įvertinimų. Už defektus balai minusuojami iš bendro įvertinimo. Taikoma tokia bendrojo vertinimo skalė:
-
90-100 – Išskirtinė – Rūšinė
-
85-89.99 – Puiki – Rūšinė
-
80-84.99 – Labai gera – Rūšinė
-
< 80.0 – Žemiau rūšinės kokybės – Ne rūšinė
Geras kavos įvertinimas yra didelis įpareigojimas kavos skrudintojams. Pupelėms atkeliavus, praleidžiame daug laiko profiliuodami kavą, išbandydami įvairius skrudinimo metodus ir ją ragaudami, kol randame tą vienintelį receptą, kuriuo skrudinta kava atsiskleidžia jūsų puodelyje visu savo grožiu.
Kad naujienas gautumėte pirmieji, kviečiu jas prenumeruoti: savo el.pašto adresą galite užregistruoti puslapio apačioje.