Apie kofeiną sklando nemažai mitų, o naršant internete, nuo informacijos gausos gali susisukti galva. Ar kavą vartoti sveika? Ar vietoje kavos geriau rinktis arbatą? Kokia kava yra stipriausia? Tikiuosi, kad šis straipsnis praskleis paslapties šydą ir galutinai demistifikuos kavą ir kofeiną.
1. Kas yra kofeinas?
Grynas kofeinas yra balti bekvapiai milteliai, kuriuos galima gauti iš įvairių augalų arba sintetiniu būdu. Kofeino randama daugiau nei 60-yje augalų rūšių, įskaitant kavos augalą, arbatos augalą, mate medį ir kolos riešutą. Kofeinas dažniausiai kaupiamas augalų daiguose. Kavos augalas karčiu skoniu garsėjantį kofeiną gamina kaip apsaugą nuo vabzdžių. Įdomu tai, kad Arabikos kavoje yra mažesnis kofeino kiekis nei Robustoje, kaip manoma, dėl to, kad Arabikos pupelės dažniausiai auga didesniuose aukščiuose, kur yra mažiau kenkėjų.
2. Kiek kofeino yra kavos puodelyje?
Kadangi tam pačiam kavos gėrimui pagaminti gali būti naudojami skirtingi receptai bei skirtingos kavos pupelės, įvairūs šaltiniai nurodo nevienodus kofeino kiekius vienoje porcijoje konkretaus gėrimo. Pabandysiu apibendrintai palyginti espresso, dažnai naudojamą gaminti gėrimams su pienu (cappuccino, flat white, latte, t.t.) su tarp rūšinės kavos gerbėjų populiariu filtruotos kavos puodeliu (naudojant V60, Chemex aparatus ir pan.).
Į 30-40 g espresso gėrimą, kuriam pagaminti gali būti sunaudojama nuo 10 iki beveik 30 g maltos kavos, spėja išsiskirti 30-65 mg kofeino. Vienai porcijai filtruotos kavos naudojama 15 g maltos kavos ir pagaminama apie 250 ml gėrimo. Tokiame gėrime bus 100-200 mg kofeino, t.y., 3-4 kartus daugiau nei espresso puodelyje, pagamintame iš maždaug tokio pačio maltos kavos kiekio.
Esminis skirtumas tarp šių dviejų gėrimų – kavos gamybos greitis. Kofeinas yra tirpus vandenyje, todėl kuo ilgiau kavos tirščiai reaguoja su vandeniu, tuo daugiau jo bus randama gėrime, nepaisant to, koks būtų pačio kavos gėrimo skonio “stiprumas”.