Kaip degustuoti rūšinę kavą?

Kaip degustuoti rūšinę kavą?

Kaip degustuoti rūšinę kavą?

 

Rūšinė kava (specialty coffee) – tai ne tik kofeino šaltinis, bet ir sudėtingas, daugiasluoksnis gėrimas. Kad galėtume atrasti jo aromatų ir skonių pasaulį, verta vadovautis degustavimo principais, kuriuos naudoja profesionalūs „cupping“ (oficialios kavos degustacijos) ekspertai. Jie kiekvieną kavos puodelį narsto it sudėtingą meno kūrinį, mažytį atskirą pasaulį puodelyje. Į ką jie kreipia dėmesį, kuo vadovaujasi vertindami? Pabandykime susidėlioti keletą paprastų principų, kad galėtume degustavimo principus taikyti ir namuose.

 

1. Vizualinis įvertinimas

Pirmiausia žvilgsnis. Paruošta kava gali būti skaidri, švari, o tai neretai sufleruoja apie kokybišką filtravimą ir skrudinimą. Lygiai taip, kaip su žmonėmis – pirmas įspūdis dažnai pasako daug daugiau, nei tikimasi.

2. Aromato patirtis

Kvapas – pirmasis signalas, kokia laukia kelionė. Užsimerkus ir kelis kartus įkvėpus kavos aromato, galima pajusti vaisių, gėlių, prieskonių ar šokolado užuominas. Aromatas ne tik džiugina, bet ir sukuria foną tam, kas netrukus bus jaučiama burnoje.

 

3. Pirmasis gurkšnis – su oro įkvėpimu

Profesionalai kavą ne tiesiog gurkšteli, o tarsi „įsiurbia“ ją su oru. Tai daroma todėl, kad skystis kartu su oru išsisklaido smulkiais lašeliais ir vienodai pasiekia visą burnos ertmę. Tokiu būdu aktyvuojami visi skonio receptoriai, o aromatai sustiprėja keliaudami per nosį. Mažas triukas, bet skirtumas – akivaizdus.

ĮDOMU. Pabandykite paragauti kavo sužsikimšus nosį… Staiga tai taps gan blankus ir neintriguojantis gėrimas!

 

4. Skonio išskleidimas liežuvyje

Leisk kavai „apkeliauti“ burną. Lengvai pasuk skystį, kad jis paliestų visą liežuvio paviršių:

·       Priekinė dalis geriausiai jaučia saldumą.

·       Šonai – rūgštelę.

·       Užpakalinė dalis – kartumą.

Šis metodas padeda pastebėti skonio balansą ir atskirti dominuojančias natas.

5. Kūnas

Atkreipkite dėmesį, ar kava tiršta ir „sodri“ kaip sirupas, ar lengva ir švelni kaip arbata.

6. Poskonis

Poskonis – tai, kas lieka burnoje jau atsigėrus kavos. Tai kavos „parašas“: jis gali būti švarus, gaivus arba sodrus, ilgai išliekantis. Kad geriausiai jį pajustumėte, gurkštelėję kavos, įkvėpkite pro burną.

7. Vėsimo efektas

Rūšinė kava turi vieną paslaptį – ji kinta vėsdama. Gerame puodelyje skonis ne tik nesugenda, bet ir atveria naujus sluoksnius: vaisių saldumą, uogų gaivumą, net gėlių užuominas. Tad verta skirti laiko stebėti, kaip kava „kalba“ skirtingose temperatūrose.

 

Praktiniai patarimai:

·       Kavą ragaukite be cukraus, pieno ar kitų priedų.

·       Geriausia degustaciją atlikti šviesiu paros metu, kai pojūčiai jautriausi.

·       Ragaukite kavą kelis kartus mažais gurkšneliais. Kiekvienam punktui įvertinti gurkštelkite gėrimo iš naujo.

·       Tarp skirtingų kavų gurkštelkite vandens, kad išsivalytų receptoriai.

·       Užsirašykite įspūdžius – aromato, rūgštelės, saldumo, poskonio. Laikui bėgant pastebėsite, kaip keičiasi bei lavėja skonių atpažinimas. Štai mini degustavimo protokolas namams:

Kavos degustavimas – tai ne tik skonio pramoga. Tai būdas lavinti pojūčius, pažinti kavos pupelės kilmę, suprasti jos ryšį su klimatu, ūkininko darbu ir skrudinimo meistryste. Teisingai degustuodami ne tik pajuntame daugiau niuansų, bet ir išmokstame sąmoningiau mėgautis tuo, ką geriame.

Kiekviena puodelio kelionė tampa istorija, kurią atrandame patys. Gardžių kelionių!

 

 

Apie kavos balus daugiau sužinosite čia: Kavos balas arba Kaip kava tampa rūšine 

 

 

Kad naujienas gautumėte pirmieji, kviečiu jas prenumeruoti: savo el.pašto adresą galite užregistruoti puslapio apačioje.

 

nuotrauka iš freepik

Back to blog