top of page

ESPRESSO KAVA

Šviežiai skrudinta G‘day espresso kava G‘day kavos parduotuvėje jūsų laukia plati aukščiausios kokybės rūšinės kavos espresso selekcija. Mūsų skrudykloje skrunda iš įvairiausių pasaulio kampelių atrinkta kava. Nuolat dirbame tam, kad jūsų kava būtų kuo šviežiau suskrudinta ir pasiektų jus dar nespėjusi atvėsti. Jei tai viena pirmųjų jūsų pažinčių su rūšine espresso kava, sveiki atvykę į platų, kompleksišką, bet itin turtingą skonių pasaulį! Žemiau rasite keletą patarimų, kurie, tikimės, padės jums įvaldyti espresso meną ir mėgautis kiekvienu puodeliu.

Kaip paruošti skanią kavą aparatu?

Kavos malimas

Reiktų nustatyti gana smulkų rupumą, panašų į smulkų smėlį. Kuo smulkesnis kavos rupumas, tuo vandeniui sunkiau pro ją pratekėti, susidaro didesnis spaudimas. Todėl smulkiau sumalta kava lems sodresnį, tirštesnį gėrimą bei crema. Visgi, svarbu nepersistengti, nes per smulkiai sumalta kava gali užkimšti sietelį, skirtą išbėgti kavai.

Santykis su vandeniu

Ruošiant rūšinės kavos espresso, dažniausiai taikoma proporcija 1:2, tai yra siekiama, kad kavos gėrimo išbėgtų dvigubai daugiau nei buvo panaudota kavos. Pvz, naudojant 15g kavos, espresso puodelyje turėtų būti apie 30g gėrimo. O štai tradicinis viengubo espresso receptas toks: 7 gramai kavos ir 30ml gėrimo.

Kavos kiekis

Naudojant rankinį aparatą, t.y. tokį, kuris turi portafilterį, turite daugiau laisvės sukurti būtent jums skaniausią kavos receptą. Čia svarbu žinoti, kokio dydžio yra jūsų portafilterio krepšelis. Kad įdėjote per daug kavos suprasite iš to, kad portafilterį bus sunku sandariai pritvirtinti prie aparato. Tokiu atveju vanduo gali pradėti veržtis pro šonus. Kavos kiekis viengubame espresso svyruos tarp 7-10 g, priklausomai nuo naudojamo krepšelio, o dvigubame gali svyruoti maždaug nuo 14 iki 20 g.

Kavos “bėgimo” laikas

Reguliuokite kavos kontakto su vandeniu laiką taip, kad išgautumėte norimą gėrimo kiekį puodelyje. Rūšinė kava espresso puodelyje turėtų atsidurti per 18-25 sekundes, tačiau esame ragavę skanių espresso, kurie bėgo net 40 sekundžių!

Vandens slėgis

Reguliuojant aukščiau paminėtus parametrus, atkreipkite dėmesį ar susidaro pakankamas vandens slėgis. Jis turėtų siekti apie 8-10 barų. Per stipriai spaudžiama kava begs lėtai, bus karti, o esant per mažam slėgiui nesusiformuos crema, neišsivystys espressui būdingi koncentruoti skonio niuansai.

Vandens temperatūra

Aparatuose vandens temperatūra dažniausiai gali kisti tik tam tikrame intervale. Rekomenduojame pradėti su 93-95 laipsnių vandeniu. Jeigu sureguliavus kitus parametrus, dar norite kiek sumažinti kavos rūgštumą, norite kartesnio, stipresnio puodelio, kilstelkite temperatūrą iki 96 ar 97 laipsnių. O norėdami vaisiškesnio puodelio, galite temperatūrą kiek sumažinti.

Vandens sudėtis

Nepaslaptis, kad vandens skonis kinta priklausomai nuo vandenyje ištirpusių mineralų tipo ir kiekio. Paeksperimentuokite ir tokiu pačiu receptu pasigaminkite kavą naudodami skirtingą vandenį. Neabejotinai pastebėsite esminių skonio skirtumų! Kaip gerti teisinga, paliksime spręsti jums!

bottom of page