top of page

KAVOS PUPELĖS

Šviežiai skrudintos G’day kavos pupelės G’day skrudykloje Vilniuje skrunda įvairiausios kavos pupelės ir jų mišiniai. Čia rasite platų rūšinės kavos pasirinkimą – tinkamų įvariems aparatams, filtravimui, taip pat ir kavos be kofeino. Čia paprastai ir greitai internetu suformuosite užsakymą, o mes iškart keliausime šviežiai skrudinti. Ar jums aktualu kava pupelėmis, ar kaip nors specifiškai sumalta kava – viską lengvai pasirinksite kavos užsakymo lange. Jeigu nerasite, ko ieškote, standartiniuose pasirinkimuose (galbūt ieškote žalios, neskrudintos kavos, gal nesate tikri dėl malimo rupumo, o galbūt norite, kad įteiktume personalizuotą žinutę siuntos gavėjui?) – paprasčiausiai palikite mums komentarą atsiskaitymo lange ir jūsų norai bus išpildyti (pagal mūsų galimybes)! O jeigu jums itin aktualu kavos kaina – čia visuomet rasite mėnesio nuolaidą bei specialias akcijas naujienų prenumeratoriams.

Unikaliausios pasaulyje kavos pupelės – kokios jos?

1. Itin aukšto balo rūšinės kavos

 

Rūšinės kavos pupelės yra vertinamos sertifikuotų kavos skonio ekspertų. Tos, kurios įvertinamos 90+ balų 100 balų sistemoje, laikomos itin ypatingomis, jų paklausa stipriai šokteli, o pasiūla dėl natūralių geografinių, klimatinių ir žmogiškųjų apribojimų, stipriai išaugti negali. Keli pavyzdžiai: Jamaikos Blue Mountain kava, Panamos Geisha kava. Tokios, išskirtinės, kavos pupelės kaina gali siekti net kelis tūkstančius eurų už kilogramą, o ja prekiaujama tik aukcionuose. Daugiau apie tai, kaip kava tampa rūšine, skaitykite čia.

 

2. Kopi Luwak kava

 

Kiekvienos mūsų rengiamos kavos degustacijos metu sulaukiame bent vieno klausimo apie Kopi Luwak kavą. Ši kavos rūšis kilusi iš Indonezijos ir yra žinoma dėl unikalios savo kilmės. Kopi Luwak kavos pupelės renkamos iš palminio musango ekskrementų, vėliau nuplaunamos ir apdorojamos tradiciniais kavos apdirbimo būdais. Toks kavos apdorojimas suteikia gėrimui savitą prieskonį - Kopi Luwak kavos aromatas pasižymi žemiškais, džiunglių, riešutų poskoniais.

Dėl natūraliai apribotų galimybių tokią kavą užauginti, kavos pupelės kaina itin didelė. Būtent dėl to, šiame versle nemažai nesąžiningų ir neetiškų tiekėjų. Dalis jų augina šiuos gyvūnėlius itin prastomis sąlygomis narvuose, nesuteikia pilnavertės mitybos. Kita dalis – parduoda kavą su melaginga etikete ir taip už įprastą kavą pasiima itin didelį atlygį.

Būtent dėl šių etinių klausimų atsiribojame nuo Kopi Luwak kavos. Rekomenduojame ir jums itin atsakingai priimti sprendimą ją įsigytį.  

Kokią įtaką kavos pupelių skoniui turi skrudinimas?

Kiekviena kava yra natūraliai labiau tinkama arba aparatui arba filtriniams ruošimo būdams, tačiau tam didelę įtaką daro ir parenkamas skrudinimo tipas.

1. Tamsus

 

Tamsiai skrudinta kava dažniausiai tinkamesnė espresso aparatams, mokka kavinukams, turkiškam ibrik ruošimo būdui ir pan. Stipraus skrudinimo kavą atskirsite iš to, kad pupelių paviršiuje susidaro aliejingas sluoksnis. Tokios kavos pupelės pasižymi sodriu šokolado kartumu, todėl dažnai naudojamos itališko ar prancūziško tipo kavos mišiniams. Deja, gan plačiai paplitęs nekokybiškas tamsus kavos pupelių skrudinimas. Priežastys gali būti įvairios – nuo įgūdžių ir žinių trūkumo iki sąmoningo nekokybės ženklų maskavimo. Perskrudintos pupelės skleidžia aitrų kvapą, o jų skonyje lengvai pastebėsite anglies natų, nemalonaus kartumo.

Mes tamsiai skrudiname retai, tačiau ieškantiems stipraus puodelio, esame parengę Furious Lama Arabica ir Robusta kavos pupelių mišinį. Taip pat kviečiame išbandyti Brazilijos Cerrado pupeles, skrudintas itališku būdu.

2. Vidutinis

 

Vidutinio skrudinimo kava turi mažiau rūgštumo, dažnai pasižymi saldesniu poskoniu, todėl ją lengviau derinti su pienu. Taip pat taip skrudinta kava labiau tinka aparatams. Būtent dėl to šis skrudinimo lygis dažnai taikomas kavos pupelių mišiniams bei rūšinei kavai, skirtai espresso aparatui.

Jei jus domina būtent ramesnių poskonių kava, tinkama aparatui, mokka kavinukui ar tiesiog plikymui puodelyje, užsukite čia ir išsirinkite savo kavos pupeles.

3. Šviesus

 

Tai lengvas skrudinimas, padedantis išryškinti unikalius, gamtinių ir klimatinių sąlygų nulemtus kavos poskonius. Todėl būtent šviesiai skrudintos kavos skonyje juntame daugiau vaisiškumo. Šviesiau skrudintos kavos pupelės geriau atsiskleis filtruojamos, parodys daugiau ir įvairesnių poskonių, nenukartės. Filtrui tinkamiausias kavas rasite čia.

4. Universalus skrudinimas

 

Įdomu tai, kad kartais kavai galima pritaikyti vieną skrudinimo receptą, kuris bus tinkamas visiems ruošimo būdams. Angliškai tai vadinama “omniroast”. Dažniausiai tai yra vidutinio lygio skrudinimas, kur randamas tinkamas kavos skonio balansas tarp vaisiškumo ir stiprumo. Net kelios mūsų kavos gali būti priskirtos šiai kategorijai, nes puikiai tiks tiek aparatui tiek filtrui. Kviečiame išbandyti Brazilija Minas bei Burundis Yandaro.

Kaip kava tapo populiariausiu gėrimu pasaulyje?

Niekas tiksliai nežino, kaip ir kada buvo atrasta kava, nors apie jos kilmę sklando daugybė legendų.

Etiopijos kavos kilmės legenda

Visame pasaulyje auginamos kavos paveldas siekia šimtmečius – iki senovinių kavos miškų Etiopijos plokščiakalnyje. Legenda byloja, kad būtent Etiopijoje piemuo Kaldi pirmą kartą sugalvojo išbandyti kavą vartoti. Pasakojama, kad Kaldi pastebėjo, jog suvalgiusios tam tikro medžio uogų, jo ožkos tapdavo tokios energingos, kad nemiegodavo net naktimis. Piemuo apie savo atradimus pranešė vietinio vienuolyno abatui, kuris iš šių uogų pagamino gėrimą ir pastebėjo, kad šis padėjo jam išlikti budriam per ilgas vakaro maldos valandas. Abatas savo atradimu pasidalino su kitais vienuolyno vienuoliais, ir taip žinios apie energijos suteikiančias uogas pradėjo sparčiai sklisti. Žodžiui persikėlus į rytus ir kavai pasiekus Arabijos pusiasalį, ji pradėjo savo kelionę aplink pasaulį.

Arabijos pusiasalis

Komercinis kavos auginimas ir prekyba prasidėjo Arabijos pusiasalyje. Iki XV amžiaus kava buvo auginama Jemeno Arabijos rajone, o XVI amžiuje ji buvo žinoma Persijoje, Egipte, Sirijoje ir Turkijoje. Kava buvo mėgaujamasi ne tik namuose, bet ir daugelyje viešųjų kavinių, vadinamų qahveh khaneh, kurie pradėjo atsirasti Artimųjų Rytų miestuose. Kavinių populiarumas buvo neprilygstamas ir žmonės jose lankydavosi dėl įvairiausios socialinės veiklos. Žmonės ne tik gėrė kavą ir bendravo, bet ir klausėsi muzikos, stebėjo atlikėjus, žaidė šachmatais ir tiesiog dalinosi naujienomis. Kavinės greitai tapo tokiu svarbiu informacijos mainų centru, kad dažnai buvo vadinamos „Išminčių mokyklomis“.

Kasmet tūkstančiams piligrimų aplankant šventąjį Mekos miestą iš viso pasaulio, žinios apie šį „arabijos vyną“ pradėjo sparčiai plisti.

Kavos atsiradimas Europoje

Taip ir Europos keliautojai parsivežė istorijas apie neįprastą tamsų gėrimą. Iki XVII amžiaus kava išpopuliarėjo visame žemyne. Visgi, kai kurie žmonės į šį naują gėrimą reagavo su įtarimu ar baime, vadindami jį „karčiu šėtono išradimu“. Vietos dvasininkai pasmerkė kavą, kai ji atėjo į Veneciją 1615 m. Kontroversija buvo tokia didelė, kad buvo paprašyta įsikišti popiežiaus Klemenso VIII. Prieš priimdamas sprendimą, jis nusprendė pats paragauti gėrimo, kuris jam taip patiko, kad jis kavai suteikė popiežiaus pritarimą.

Nepaisant ginčų, kavos namai greitai tapo socialinės veiklos ir bendravimo centrais didžiuosiuose Anglijos, Austrijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Olandijos miestuose. Anglijoje atsirado „cento universitetai“, vadinami taip todėl, kad vos už centą buvo galima nusipirkti puodelį kavos ir užmegzti įtraukiantį pokalbį. Iki XVII amžiaus vidurio Londone buvo daugiau nei 300 kavinių, iš kurių daugelis pritraukė bendraminčių, įskaitant prekybininkus, siuntėjus, brokerius ir menininkus.

Įdomu tai, kad kava pradėjo keisti įprastus to meto pusryčių gėrimus – alų ir vyną. Tie, kurie gėrė kavą, o ne alkoholį, dieną pradėjo žvalūs ir energingi, ir nenuostabu, kad jų darbo kokybė labai pagerėjo.

Šaltinis: National Coffee Association, JAV.

bottom of page