Sėkmingas maisto ir gėrimo derinys gali sukurti tikrą skonių harmoniją.
Rūšinė kava puikiai tinka skonio derinių žaismui, ypač vertinama jos kombinacija su sūriu. Sūris savo aukštu riebumu ir kremiška tekstūra nuostabiai “sužaidžia” su vaisine kavos rūgštele. Be to, didelė dalis skonio niuansų, aptinkamų kavoje (riešutas, karamelė, šokoladas, gėlės, vaisiai), taip pat randami ir sūrių skonio paletėje. Lygiai kaip ir deriniuose su vynu ar alumi, sūris su kava vienas kitą papildo ir išryškina.
Ir tai nėra jokia naujiena. Pavydžiui Šveicarijoje kavos ir sūrio derinimas – jau šimtmečius skaičiuojanti tradicija. Siekdami išsaugoti sūrio minkštumą, tekstūrą ir skonį, šveicarai naudodavo kavos tirščius jam plauti.
Bet pavyzdžių ieškoti taip toli net nebūtina. Kavos ir sūrio derinys nesvetimas ir mums patiems. Kava prie pusryčių stalo – įprastas reiškinys beveik visiems mums, o pusryčių meniu dažnai neapsieina be sumuštinio ar omleto su sūriu, lydytu sūreliu, kąstiniu; jogurto ar pienu pagardintos košės.
Toliau rasite keletą patarimų, kaip derinti kavą ir sūrį, norint nirti į šį skonių pasaulį dar giliau.
Tradiciniai lietuviški sūriai ir kava
Ožkos ar karvės pieno sūris dėl savo drėgmės puikiai derės su vaisiškesne kava, todėl šiems sūriams, kaip ir kitiems trumpo brandinimo (rikota, bri, gauda, pieno chevre, buivolių pieno mocarela, kamamberas, nešatelis, kolbis), geriausias kompanionas – lengvo skrudinimo plikyta ar filtruota kava, nes tik taip skrudinta ji išlaiko savo vaisiškus, gėlinius aromatus. Stipriau skrudinta kava (tirštesnė, kartesnė) veikiausiai užgoš švelnią šių sūrių skonių paletę.