top of page

Gurmaniškas derinys: sūris ir kava

Sėkmingas maisto ir gėrimo derinys gali sukurti tikrą skonių harmoniją.

Rūšinė kava puikiai tinka skonio derinių žaismui, ypač vertinama jos kombinacija su sūriu. Sūris savo aukštu riebumu ir kremiška tekstūra nuostabiai “sužaidžia” su vaisine kavos rūgštele. Be to, didelė dalis skonio niuansų, aptinkamų kavoje (riešutas, karamelė, šokoladas, gėlės, vaisiai), taip pat randami ir sūrių skonio paletėje. Lygiai kaip ir deriniuose su vynu ar alumi, sūris su kava vienas kitą papildo ir išryškina.

Ir tai nėra jokia naujiena. Pavydžiui Šveicarijoje kavos ir sūrio derinimas – jau šimtmečius skaičiuojanti tradicija. Siekdami išsaugoti sūrio minkštumą, tekstūrą ir skonį, šveicarai naudodavo kavos tirščius jam plauti.


Bet pavyzdžių ieškoti taip toli net nebūtina. Kavos ir sūrio derinys nesvetimas ir mums patiems. Kava prie pusryčių stalo – įprastas reiškinys beveik visiems mums, o pusryčių meniu dažnai neapsieina be sumuštinio ar omleto su sūriu, lydytu sūreliu, kąstiniu; jogurto ar pienu pagardintos košės.

Toliau rasite keletą patarimų, kaip derinti kavą ir sūrį, norint nirti į šį skonių pasaulį dar giliau.

Tradiciniai lietuviški sūriai ir kava

Ožkos ar karvės pieno sūris dėl savo drėgmės puikiai derės su vaisiškesne kava, todėl šiems sūriams, kaip ir kitiems trumpo brandinimo (rikota, bri, gauda, pieno chevre, buivolių pieno mocarela, kamamberas, nešatelis, kolbis), geriausias kompanionas – lengvo skrudinimo plikyta ar filtruota kava, nes tik taip skrudinta ji išlaiko savo vaisiškus, gėlinius aromatus. Stipriau skrudinta kava (tirštesnė, kartesnė) veikiausiai užgoš švelnią šių sūrių skonių paletę.

Įdomus derinys bus ir kartusis espresso su karvės ar ožkos pieno sūriais. Tik tokiu atveju surį rekomenduojame pasisaldinti medumi arba uogiene. Jeigu namie neturite galimybių pasigaminti espresso, jį drąsiai galite keisti mokka aparatu virta kava.

Stipraus skonio sūriai ir kava

Jeigu sūris ilgesnio brandinimo (pvz., bri ar kamamberas) ir turi storesnį pelėsio sluoksnį, jo skoniui papildyti labiau tiks vidutinio skrudinimo plikyta ar filtrinė kava (riešutų, šokolado, karamelės aromatai).

Prie stipriau skrudintos kavos taip pat labiau tiks aštresni sūriai (čederis, elementalis, apencelis, griujeras, mančego).

Intensyviausio skonio ir aromato sūrius “smardukus” (rokforas, stiltonas, ilgo brandinimo asiago, parmezano, gauda ir pan.) subtiliausiai papildys stipriausio skonio kavos: tamsaus skrudinimo, intensyvios, sodrios ir karčios.

Pagardinti sūriai ir kava

Renkantis sūrį su priedais, siūlome jį derinti su vidutinio skrudinimo plikyta ar filtrine kava. Ši taisyklė galioja tiek saldintam tiek sūdytam sūriui, todėl ir ant paprasto varškės sūrio gabalėlio užvarvinus uogienės, drąsiai užsigerkite jį vidutinio skrudinimo kavos gurkšneliu.

Desertui: labai rekomenduojame išbandyti rikota sūrio ir kavos derinį. Šį sūrį gardinkite medumi, šokolado drožlėmis arba tepkite rikotą su uogiene ant skrudintos sumuštinių duonos. Užsigerkite vidutinio skrudinimo kava.


Kaip ragauti?

Pirmiausia atsikąskite šiek tiek sūrio, sukramtykite ir tik prieš nuryjant gurkštelkite kavos. Tuo momentu sūrio ir kavos skoniai pradeda grakštų duetą. Kad pajustumėte pilną jo galią, venkite saldintos ir balintos kavos.




Kad naujienas gautumėte pirmieji, kviečiu jas prenumeruoti: savo el.pašto adresą galite užregistruoti puslapio apačioje.

bottom of page